01

Pepernoten


Recept voor heerlijke pepernoten.


Benodigdheden:


250 gr zelfrijzend bakmeel

250 gr vloeibare honing

1 ei

1 eetlepel speculaaskruiden

1 theelepel gemalen anijszaad


Bereidingswijze:


Doe de honing, het ei, de kruiden, het anijszaad en een snufje zout in een kom. Zeef het bakmeel, meng alles goed door elkaar. Laat het deeg 1 uur afgedekt in de koelkast rusten. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, en vorm van het deeg repen.


Snijd de repen in dobbelstenen. Leg de dobbelstenen op de ingevette bakplaat en bak ze ong. 10-15 min. in de oven bruin en gaar.


Veel plezier en lekker smullen ........

02

Banketletter

Recept voor een banketletter.

Benodigdheden:


400 gr amandelspijs
2 eieren
2 eetlepels geraspte citroen of sinaasappelschil
1-2 eetlepel slagroom
7-8 plakjes ontdooid diepvriesbladerdeeg


Bereidingswijze:


Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed het amandelspijs met 1 ei, citroenrasp en de slagroom tot een soepel mengsel. Vorm hiervan een lange rol van ongeveer 60 cm.
Leg de plakjes deeg achter elkaar, zodat de randen elkaar 1 cm overlappen. Druk de deegranden goed op elkaar en rol de randen glad met een deegroller. Er ontstaat ongeveer een lange deeglap van 62 x 10 cm.
Leg de rol amandelspijs in het midden van de deeglap en vouw het deeg rond de amandelspijs. Druk de deegranden goed op elkaar en gebruik eventueel een beetje water.
Leg de deegrol met de naad naar onderen op de bakplaat en vorm de rol tot een letter of staaf.
Klop 1 ei los met 1 theelepel water en bestrijk de banketletter/-staaf hiermee.
Bak het banket in ongeveer 35 minuten lichtbruin en gaar in het midden van de oven.

03

Speculaaskoekjes


Recept voor de bekende koekjes.


Benodigdheden:


70 gram boter
70 gram bloem
20 gram bruine basterdsuiker
1 eetlepel schenkstroop
2 theelepels speculaaskruiden
50 gram gemalen amandelen
2 eetlepels amandelen
snufje zout


Bereidingswijze:


Hak de amandelen in stukjes. Verwarm de oven voor op 170°C. Mix de boter romig met de suiker. Voeg de gemalen amandelen toe en roer door elkaar. Zeef de bloem en roer losjes door het botermengsel. Voeg de speculaaskruiden, schenkstroop en het zout toe en roer door elkaar. Beleg een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg in bolletjes en leg ze op de bakplaat. Duw er met je duim in en verdeelover die kuiltjes de gehakte amandelen.
Bak de koekjes 12 minuten in de oven. Laat even afkoelen en leg ze vervolgens op een rooster om volledig af te koelen.

04

Marsepein

Recept voor Sinterklaas marsepein.

Benodigdheden:


350 gr gepelde amandelen
500 gr poedersuiker
1 eiwit
2 theelepels oranjebloesemwater


Bereidingswijze:


Leg de amandelen een paar tellen in kokend water en houd ze daarna onder de koude kraan. Wrijf de bruine velletjes van de amandelen en doe ze met het stalen mes in de foodprocessor. Hak ze eerst tot ze heel fijn gemalen zijn. Voeg dan het eiwit, de poedersuiker en het oranjebloesemwater toe en laat de machine nog even draaien tot een samenhangend geheel ontstaat. Leg de marsepein in plastic folie een paar uur in de koelkast. Kleur de marsepein eventueel met een paar druppels levensmiddelenkleurstof en kneed die er goed door.


Variatietip:


Van marsepein zijn leuke dingen te maken, zoals poppetjes, diertjes, vruchten e.d. Als kleurstof is ook bietensap (voor rode marsepein) te gebuiken, reine-claudesiroop (groen) of wortelsap (oranje).

05

Taai Taai

Recept Taai Taai.

Benodigdheden:


250 gr bloem
100 gr honing
1 eetlepel stroop
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel potas (dit wordt ook wel kaliumcarbonaat genoemd)
3 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel gemalen anijs
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1 theelepel kruidnagelpoeder


Bereidingswijze:


Verwarm de oven voor op 160 graden.
Verwarm de honing zachtjes en roer er de stroop door. Zeef de bloem en meng er de specerijen en het rijsmiddel door. Voeg er de inmiddels afgekoelde honing en stroop bij en kneed het geheel tot een stevig deeg.
Rol het deeg uit, of maak er vormpjes van in een koekplank. Leg het op een met margarine ingevette bakplaat en bak het in een matig warme oven in circa 25 minuten lichtbruin.